Booking

Obaveza

OBAVEZA je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.
Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa "Luđakinja iz Chaillota", OBAVEZA postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla. Naša je junakinja utjelovljenje nevinosti: smiješna, krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi - pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život ljudski.

Bavimo se vrlo aktualnom temom nesnalaženja čovjeka u vihoru svjetskih zbivanja koja ga udaljuju od njegovog unutarnjeg poimanja sretnog i zdravog života, te pitanjem što se događa kad od jednog harmoničnog mjesta koje nastanjujemo sa zadovoljstvom i mirom svijet odjednom postaje bojišnica Predmeti su neprijateljski, svijet je neprijateljsko mjesto, samo tijelo je neprijateljski nastrojeno – napada samo sebe, dijelovi tijela su posvađani.

“Vidite i sami – ništa lakše! Sve što je bilo potrebno da bi ovo svjetsko ludilo slomilo svoje očnjake bila je samo jedna razumna žena. " (Iz "Luđakinje iz Chaillota")

Predstava je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, i nastala je uz programsku podršku KUC Travno u Zagrebu.

Premijera: 28.5.2021.


autorski projekt Lee Delong i Nikoline Majdak
režija: Lee Delong
glumica: Nikolina Majdak
čovjek u odijelu: Mario Miličić
glazba: Lucija Stanojević
dizajn svjetla: Andrija Santro
dizajn plakata i vizuala: Jasmina Dupalo, BUNT32

IZ KRITIKA:

“Preobrazba koju doživljava lik Žene u predstavi „Obaveza“ upravo bolno ukazuje na prisilno odrastanje pod teretom vanjskih pritisaka (...) pravi vatromet neobičnih zbivanja u kojima Majdak suvereno vlada tijelom, animira predmete, unosi elemente starih filmskih komedija, pjeva i povremeno dozvoljava zakukuljenom „čovjeku u odijelu“(Mario Miličić) da joj se uplete u život.

Koristeći cirkuske vještine, bez doslovnog govora ali uz obilje glazbe, predstava „Obaveza“ sjajno prikazuje sudbinu osobe koja nije pokleknula pred nedaćama. Možda bismo mogli ponešto naučiti iz klaunovskog svjetonazora?!!”

Olga Vujovic, Kritikaz.com, rujan 2021.

“Predstava „Obaveza“ je predstava koju obavezno morate pogledati (…) Ta predstava srušit će vam predodžbu o klaunovima kao o zastrašujućem, grotesknom stvoru koji izaziva ili gnušanje ili jezu. Središnja klaunovska figura u izvedbi sjajne Nikoline Majdak sve je samo ne to. Klaun je stvarna, moderna žena, prožeta duhom, nježna, krhka, ali i podjednako borbena i tragična istovremeno. Ludo, pomaknuto i otkačeno, riječi su kojima bi se, u najkraćim crtama mogla opisati „Obaveza“.(…) Cjelokupnom dojmu doprinosi fantastična glazba koju je osmislila i na pozornici izvodi multiinstrumentalistica Lucija Stanojević”

Jelena Oberman, Alter.hr, listopad 2021.

“ona doživljava preobrazbu male, začuđene i uplašene djevojčice u snažnu i moćnu ženu spremnu oduprijeti se, a ne prilagoditi, svijetu oko sebe, prihvatiti i zavoljeti svoju različitost. Obaveza je vizualno vrlo dojmljiva predstava, s mnoštvom zanimljivih redateljskih rješenja i pametnih izvedbenih dosjetki, dramaturški zaokružena i cjelovita.”

Katarina Kolega, Vijenac, lipanj 2021.